MI A Z-WAVE, MIÉRT ÉPPEN Ő, MIÉRT ÉPPEN MI ?

TUDJON MEG MINDENT A Z-WAVE TECHNOLÓGIÁRÓL

Ha eszükbe jut az a fogalom, intelligens otthon automatizálás, valószínűleg találkoznak jó néhány ismeretlen fogalmakkal. Az egyik ilyen kifejezés  a Z-Wave, ami általánosan használt jelzés, hogy kijelölje bizonyos intelligens termékeket, de mit is jelent ez valójában? Ebben az írásban, meghatározzuk a Z-Wave technológiát, és elmagyarázzuk,  az intelligens eszközök segítségével, a Z-Wave innovatív protokoll munkáját, hogy az otthonuk vagy üzleti környezetük, kényelmesebb, komfortosabb, energia takarékosabb legyen.

 A Z-Wave definiálása

A Z-Wave egy olyan típusú technológia protokoll, amely lehetővé teszi a vezeték nélküli eszközök közötti kommunikációt. 2003-ban kifejlesztették ki, de a Z-Wave igazi  felívelése  2005-ben történt, a Z-Wave Alliance  megalakulásával. Jelenleg a ,Z-Wave-t használják több mint 40 millió termékben szerte a világon, beleértve a lakossági rendszereket,   valamint a kereskedelmi környezetben, mint pl.: a tengerjáró hajók és szállodák.

Hogyan dolgozik a Z-Wave

A Wi-Fi, Z-Wave lehetővé teszi az eszközök kommunikációját egymással anélkül, hogy vezetékkel kapcsolódjanak. Azonban a Z-Wave protokoll lehetővé teszi a sokkal megbízhatóbb kapcsolatot, mert az információt  az egyik eszköz átadja a másiknak.  Ahelyett, hogy a jelet közvetlenül A pontból a B pontba küldené (amit gyengít a távolság, főleg, ha  egy nagy otthonról van szó), ezt nevezzük repeater funkciónak. A Z-Wave  úgynevezett  Mesh hálózatot használ, a készülékek  tovább adják az információt, amíg el nem éri a cél modult. Minden eszköz, amely a jel útvonalába esik, megerősíti a kommunikáció erejét . Minél több Z-Wave eszköz van a  lakásban, annál nagyobb a kiterjesztése hálózatunknak.

Nézzük a  gyakorlati oldalát a dolgoknak. A központi vezérlőnk által irányított Z-Wave hálózatunk  révén,  kölcsönhatásba léphet  intelligens eszközeivel, legyünk bár hol a világon. Az internetes kapcsolatot létre hozhatjuk  például egy okos telefon, Apple Watch vagy tablettel, amiben segítségünkre vannak, az egyre kifinomultabb applikációk.  Egyszerűen küldjük el a parancsot,  (kapcsolja be a lámpákat, megtekintheti biztonsági kameráit, csökkentse a zene hangerejét,  induljon el komfortos fűtésünk, stb), és a vezérlő el küldi a megfelelő parancsokat az intelligens eszközökhöz.

Miért használja a Z-Wave rendszert ?

A Z-Wave eszközök számtalan előnyt  kínálnak a végső felhasználók számára. Íme néhány kedvelt funkció:

  • Könnyen telepíthető:Szinte minden Z-Wave eszközt, a  DIY intelligens otthon automatizálási rendszer szerint terveztek, vagyis nem kell  programozói szaktudás, hogy létre hozza az intelligens otthonát. Ugyanez vonatkozik a fizikai telepítési folyamatra, a Z-Wave eszközök  olyan könnyen illeszthetők, hogy csak ritkán kell hozzá szakember.
  • Vezeték nélküli:Mivel a Z-Wave eszközök vezeték nélküli kommunikálnak,  nem kell kompromisszumot kötni,  belsőépítészeti elképzelésünkkel, vagy rengeteg vezeték behúzásával a falba. Az eszközök kommunikálnak egymással a hálózatban, ami megtartja jelek erősségét.
  • Biztonság:A Z-Wave kínálja a legbiztonságosabb  otthon automatizálási szabványt, ami egyértelmű követelmény, a riasztó rendszerünk, ajtózárainkkal szemben. Annak érdekében, hogy az intelligens otthonunk abszolút  biztonságos legyen, a  Z-Wave kommunikáció, az AES-128 titkosítást használja. Ez azonos szintű titkosítás, amit a pénzügyi intézmények használnak,  az érzékeny banki adataink védelmében.  Minden készülék kap egy egyedi azonosítót, így csak az Ön parancsait fogadja el.
  • Low Power: A környezetbarát megoldások fontosak Önnek ? A  Z-Wave eszközök  egy jó választás. Ellentétben Wi-Fi alapú eszközökkel, amelyek sok energiát fogyasztana, a  Z-Wave eszközök mutatói sokkal kedvezőbbek. A standard akkumulátor élettartama a Z-Wave termékeknél, több éve, de a technológiai áttörés, egyre több eszköznél lehetővé tette, az akár egy évtizedes működést.
  • Sokoldalú eszköz választás:A Z-Wave a legnépszerűbb és legtöbbet használt protokollt az intelligens otthonok világában. Rengeteg intelligens otthon eszköz áll rendelkezésünkre,  az új termékek szinte naponta kerülnek piacra. Az a tény, hogy ezeket az új fejlesztésű eszközöket, tesztelés után , egy-két héten belül a megrendelőinknek tudjuk ajánlani, egészen kivételes.  A Z-Wave rendszerben  olyan sok különböző aspektusait talál meg az otthoni automatizálásnak,  -  vízkár védelem egy intelligens víz szeleppel, figyelemmel kíséri az energiafogyasztásunkat, behatolás jelzővel védi otthonunkat stb.

Bármilyen okos alkalmazást keres, a Z-Wave-ben mindig meg találja a lehetőséget, hogy ellenőrizze az összes eszközét egy központi rendszerben.

Készen áll, hogy elkezdje használni a Z-Wave technológiát otthonában vagy üzleti környezetében? Tekintse meg a Z-Wave intelligens otthon automatizálási eszközeinket , vagy lépjen kapcsolatba velünk, hogy még több segítséget tudjunk nyújtani, elképzeléseinek megvalósításához.