Intelligens fűtés

Annak érdekében, hogy egy modern fűtési- hűtési rendszerrel elérjük igényeinket és az elvárt hatékonyságot, alapvető fontosságú a vezérlésük! Bármilyen rendszert választ mindegyik esetében szükséges a vezérlés, de a modern rendszerek esetében sokkal összetettebb és kiemelten fontos, hogy egyéb rendszereinkkel mint például a redőnyök, szellőztető rendszer stb. beavatkozás nélkül együtt tudjon működni!
Kapcsolatfelvétel
img

Hatékony, komfortos vezérlés

Az intelligens rendszerekkel kiegészített otthonokban a fűtéshez a lakás több pontján elhelyezett hőérzékelő berendezések kapcsolódnak, amelyek rendszerint termosztátokba, relékbe vagy villanykapcsolókba rejtve találhatók. Ezek a szenzorok folyamatos adatokat közvetítenek a rendszer irányába annak érdekében, hogy minden helyiségben annyi hőenergia kerüljön leadásra, amennyire a beállítások szerint éppen szükség van. Az okos házakban ennek megfelelően sokkal pontosabb a fűtésszabályozás az egész épületben, hiszen ezáltal akár az egyes fűtőelemek külön-külön is aktiválhatók a megfelelő hőmérséklet eléréséhez. Ez nemcsak komfortérzetünket képes drasztikusan megnövelni, hanem mindemellett komoly megtakarítást idézhet elő a fűtésköltségek tekintetében.

Utóbbi hatást még tovább növelhetjük az intelligens vezérléssel. Amennyiben ugyanis okos otthonban élünk, és szeretnénk, ha a hálószobában két Celsius fokkal melegebb lenne, akkor a rendszer előbb gondolkodik, felmér és számol, majd csak utána cselekszik – természetesen a másodperc törtésze alatt. Ilyen utasítás esetén ugyanis nem kapcsol be rögtön minden padlófűtést ahhoz, hogy melegebb legyen, hanem csak azokat a részeket aktiválja, ahol az adott helyiségben a legtávolabb van a hőmérséklet a kívánt értéktől. Ezzel a megoldással éves szinten jelentős mennyiségű energia és fűtési költség takarítható meg.

img
img

Egyénre szabott programok

Az intelligens otthonok egyik legnagyobb előnye, hogy az épületautomatizálásnak köszönhetően az épület képes arra, hogy akár automatikusan is meghozzon olyan döntéseket, amelyekkel nemcsak komfortérzetünk növelhető, hanem mindemellett a fűtési költségeink is könnyedén megfelezhetők. Egy ügyesen automatizált fűtési rendszer kidolgozásával például lehetőségünk nyílik arra, hogy hónapokra, vagy akár évekre előre beállíthassuk a kívánt hőfokot, amivel garantáltan mindig és mindenkor csak annyi fűtési energia kerül elhasználásra, amennyire komfortérzetünkhöz valóban szükség van.

Integráció meglévő rendszerekhez

Az egyénre szabott intelligens fűtési rendszer kiemelkedő tulajdonsága, hogy könnyedén integrálható már meglévő rendszerekhez is, legyen szó akár hagyományos fatüzeléses, akár gázzal vagy elektromos árammal működő szisztémákról. Ami azonban rendkívül fontos, hogy az integráció mellett az okos fűtés kialakításához elengedhetetlen az épület makulátlan külső- és belső szigetelése. Egy intelligens rendszer ugyanis csak akkor lehet jövedelmező és hatékony, ha megfelelően szigetelt közegbe került, mindemellett pedig összehangolták egy jól működő vezérlővel, illetve érzékelőkkel.

Reális megtérülési költség

Sokan úgy vélik, hogy egy épület energetikai korszerűsítése kimerül a külső- és belső hőszigetelésben. Ennél azonban csaknem hatásosabb, évente több tízezer forintos megtérülést is elérhetünk – a megnövelt komfortérzetről nem is beszélve –, ha intelligens fűtésszabályozásra váltunk. Mindezt ma már jogszabályban rögzített feltételek is alátámasztják, hiszen amennyiben egy épület olyan fűtéskorszerűsítést kapott, amelynek során teljes épületautomatizálást hajtottak végre, abban az esetben az energiatanúsítványban magasabb kategóriába sorolható. Alapterülettől és a fűtési rendszer típusától függően az intelligens fűtési rendszer kiépítésének megtérülési költsége legalább kettő, legfeljebb öt év.

Időjárásfüggő automatika

Az okos házakban elhelyezett fűtési rendszerek összekapcsolhatók különféle időjárás-érzékelő állomásokkal is. Ez egy újabb lehetőséget ad otthonunk számára ahhoz, hogy még körültekintőbben állíthassa be a belső komforthoz szükséges értékeket, hiszen nem csak a belső, hanem a külső hőmérséklet, illetve időjárási viszonyok is fontos tényezők lehetnek ebben. Amennyiben tehát odakint melegebbre fordul az idő, az ablakokon beszűrődő napfény akár több fokkal is megemelheti egy-egy helyiség hőmérsékletét. Az időjárásfüggő automatika ilyen esetben érzékeli mindezt, és idő előtt módosítja a fűtési rendszert a hatékonyabb működés, valamint a komfortmegtartás érdekében.

img

Helyi és távoli fűtésvezérlés

Az intelligens fűtési rendszerekhez lehetőségünk lesz házon kívülről is hozzáférni, amihez nem kell más, csak internetkapcsolat. Ha tehát napközben, a munkahelyünkön azt tapasztaljuk, hogy az előrejelzésekkel ellentétben csípősre fordult az idő, és nem akarunk hideg otthonba hazaérni, csak rá kell csatlakoznunk a házhoz kapcsolódó hálózatra, és elindítani a fűtési rendszert, valamint beállítani a kívánt hőmérsékletet. Ennek megfelelően mire hazaérünk, a kinti hűvös ellenére is kellemes meleg fogadja majd az egész családot.

Tovább információkért vegye fel velünk a kapcsolatot!
Öt éve, hosszas kutatás után találtam meg a kivitelezőt, akik megvalósítják lakásom Fan Coil rendszerének automatizálást. A bonyolult megoldást, azóta is egyszerűen tudom kezelni.
- E. András, Budapest XIII. ker.